desdosona (desdosona) wrote,
desdosona
desdosona

AL REVÉS DEL MÓN, EN POSITIU

 

Ara podem alegrar-nos de tenir el rar privilegi d’anar al revés del món, però en un sentit positiu. Quan en general, d’una manera difusa i bastant constant, es tendeix a disminuir la importància i el gruix de l’Estat del benestar, vet aquí que a Catalunya i a Espanya els darrers mesos l’estem augmentant. Gràcies a la Llei d’Atenció a la Dependència (estatal) i a la Llei de Serveis Socials (autonòmica), acabada d’aprovar.

 

La Llei de Serveis Socials universalitza les prestacions socials a persones necessitades, cosa que vol dir que aquestes prestacions esdevenen exigibles o obligades. Fins ara les donaven les administracions voluntàriament fins allà on arribava el pressupost que s’hi havia destinat. Ara caldrà adaptar el pressupost a les necessitats. D’aquesta manera, els serveis socials agafen el mateix caràcter que l’ensenyament, la sanitat i les pensions, coses obligades, i constitueixen com una quarta pota de l’Estat del benestar, fent-lo, per tant, més fort.

 

La Llei de Serveis Socials serà l’instrument per a l’aplicació a Catalunya de la Llei estatal d’Ajuda a la Dependència, amb la qual anirà sincronitzada. Per al cas de persones dependents, ancianes o no, hi haurà tres possibilitats:

*  Estada en una residència o en un centre de dia.

*  Tenir una ajuda a domicili per part d’un/a professional.

* Una retribució econòmica per a la persona de la família que assumeixi la cura de la persona afectada, per tal que faci aquesta tasca com una feina remunerada.

 

Cal dir, però, dues coses:

*  La llei, que entra en vigor a primers de 2008, s’anirà aplicant d’una manera gradual, fins al 2015, quan assolirà la plenitud de la seva aplicació.

*  A diferència de l’ensenyament i la sanitat, els serveis socials no seran, de moment, gratuïts. Hi haurà copagament, però selectiu, segons els recursos de la persona afectada (no de la família).

 

Si actualment els serveis socials, a Catalunya, arriben a unes 800.000 persones, es calcula que d’aquí a tres anys arribaran a unes 1.300.000. I la despesa pública, que ara és d’uns 800 milions d’euros, arribarà, l’any 2015, a uns 2.000 milions. També es calcula que es crearan uns 53.000 llocs de treball de persones assistents.

 

Hi ha coses que ens van malament, fins i tot molt malament, però no totes. Algunes van bé.

 

Antoni Ferret

 

http://www.moviments.net/aferret

 

Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments