desdosona (desdosona) wrote,
desdosona
desdosona

QUE TOTS ELS MORTS TINGUIN NOM

Que tots els morts de la guerra civil tinguin un «lloc» digne, en un cementiri, fora de les fosses comunes. En això ja s’hi està treballant. I cal que s’hi continuï treballant.

 

Però no n’hi ha prou. Cal també que tinguin un «nom», una denominació acordada, que els englobi tots, d’un bàndol i de l’altre, d’unes idees i d’unes altres. Un nom amb el qual siguin col·lectivament coneguts i recordats.

 

I per què? Per dues raons: una per dignitat: ja que van morir, que sobrevisquin a través d’un nom; més encara havent estat oblidats, la majoria, durant tant de temps; l’altra raó és per superar la discriminació establerta. Efectivament: els «uns» van tenir un nom («caídos por Dios y por España») i uns altres el tindran («sants»). Doncs bé: no vull pas dir que «els altres» hagin de tenir un tercer nom, privatiu per a ells i també discriminatori. Voldria que s’establís un nom per a «tots», amb igualtat, sense discriminació. Potser «les víctimes de la guerra» seria una bona solució. És ambigu, però en aquesta ambigüitat està la gràcia que els representi tots sense excepció. També estaria bé «els lluitadors de la guerra», però aquest nom no seria global perquè no tots van lluitar, ni voluntàriament ni forçadament. Potser hi pot haver altres possibilitats. Jo, ara com ara, voto per «les víctimes de la guerra».

 

Antoni Ferret  

Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments